Ανάλυση προσευχής για την κόρη μου – WB Yeats

Ο William Butler Yeats (1865-1939), ο διάσημος Ιρλανδός ποιητής, ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1923, δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ιρλανδική ταυτότητα ήταν πολύ ισχυρή μέσα του και ως ενεργό μέλος της Ιρλανδικής Εθνικής Αναγέννησης, προσπάθησε να προσθέσει θρύλους των Κέλτων για να θυμίσει το ένδοξο παρελθόν της χώρας του. Σε μια εποχή που ο κόσμος ήταν πολύ κατακερματισμένος, προσπάθησε να δημιουργήσει μια ενοποιημένη προοπτική των πραγμάτων που να είναι συνεκτική και περιεκτική. Το ποίημα είναι μια έντονη έκφραση του πώς ένιωσε ο Yeats μετά τη γέννηση της κόρης του Anne, αν και οι ιδέες που μεταφέρθηκαν ξεπερνούν κατά πολύ το προσωπικό.

Θέμα του Ποιήματος

Το ποίημα απεικονίζει πώς ένας πατέρας, ο οποίος έχει ευλογηθεί με μια κόρη, προσεύχεται για τη μελλοντική ευτυχία και την ευημερία της. Ο ποιητής ελπίζει ότι αντί να μεγαλώσει για να γίνει μια πολύ όμορφη γυναίκα, η κόρη του θα πρέπει να είναι ευλογημένη με τις ιδιότητες μιας ενάρετης και μεγάλης ψυχής. Θα πρέπει να είναι καλοσυνάτη και γεμάτη ταπεινότητα αντί να έχει έντονη γνώμη, για να αποφύγει την πνευματική απέχθεια γιατί αυτό μπορεί να την πνίξει στη δυστυχία.

Περίληψη

Στην αρχή, ο Yeats μιλάει για την καταιγίδα που άρχισε να δημιουργείται στις θάλασσες. Ανάμεσα στη νεογέννητη κόρη του και τη θάλασσα, υπάρχει ένας γυμνός λόφος και τα δάση του Γρηγόρη που μπορεί να μην εμποδίσουν την καταιγίδα να φτάσει στο αβοήθητο βρέφος. Ο πατέρας είναι φυσικά ανήσυχος καθώς αισθάνεται τη θύελλα να χτυπά τον πύργο και τις κάτω πλευρές των γεφυρών. Στο μυαλό του, η καταιγίδα προμηνύει το μέλλον της κόρης της που έφτασε με μανία, ανερχόμενη από τη φαινομενική αθωότητα της θάλασσας. Ως πατέρας, ο ποιητής εύχεται ομορφιά για την κόρη της, αλλά όχι τέτοια ηδονία που θα παρασύρει τους άλλους σε περισπασμούς ή θα την κάνει ματαιόδοξη.

Δεν θέλει η κόρη της να στερηθεί καλοσύνης ούτε θέλει να αποτύχει στην επιλογή των προσώπων με τα οποία θα είναι φιλική. Ο πατέρας ανατριχιάζει στη σκέψη ότι η κόρη της θα γίνει μια άλλη Ελένη της Τροίας, που δεν μπορούσε να μην είναι άπιστη καθώς ήταν τόσο όμορφη. Κάποιες όμορφες γυναίκες όπως η βασίλισσα που δεν είχε βάλει ο πατέρας της να της επιβάλλει χρήσιμους περιορισμούς, επέλεξαν έναν συνηθισμένο σιδηρουργό με στραβά πόδια, αντί να παντρευτούν έναν όμορφο αλλά ενάρετο άντρα που να ταιριάζει με την όμορφη εμφάνιση και την κοινωνική της θέση. Είναι περίεργο το πόσο έξοχα όμορφες γυναίκες επιλέγουν συχνά «μια τρελή σαλάτα» (έναν άξιο σύζυγο) για να πάνε «με το κρέας τους» (πλούσιο φαγητό ή υπέροχη ομορφιά).

Η κόρη του πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να της αξίζει να κερδίσει ανθρώπινες καρδιές. Δεν πρέπει να είναι σαν εκείνες τις πονηρές γυναίκες που χρησιμοποιούν τη γοητεία τους για να χρησιμοποιούν τους ανθρώπους προς όφελός τους. Είναι αλήθεια ότι οι άντρες πέφτουν με τα μούτρα για τις εντυπωσιακές γυναίκες, αλλά είναι πραγματικά η συμπόνια των γυναικών που τους ερωτεύονται στο τέλος. Ο πατέρας της ποιήτριας θέλει η κόρη της να είναι σαν δέντρο που δίνει βοήθεια και σκιά στους ανθρώπους όταν μεγαλώσει και τα συναισθήματά της να είναι σαν το γλυκό τραγούδι του λινού που σκορπά τη χαρά για χάρη του. Είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να επιθυμήσει κάτι έντονα με λάθος πνεύμα ή να εμπλακεί σε κάποιες διαμάχες κατά καιρούς, αλλά ας είναι παροδικές και όχι πολύ σοβαρές. Ας είναι σαν ένα αειθαλές δέντρο. ας στείλει τις ρίζες της στο βάθος των καλών της πεποιθήσεων που στέκεται στο ίδιο μέρος.

Ο ποιητής στεναχωριέται που το τρέξιμο του πίσω από τους ανθρώπους που του άρεσαν ή το είδος της μεγαλοπρέπειας με το οποίο ήταν ερωτευμένος, δεν μπορούσε να τον χορτάσει όπως ήθελε και ότι έχει κουραστεί από όλη τη στείρα που τον έχει τυλίξει τώρα. Φαίνεται να μπερδεύεται στιγμιαία ως προς το ποιο θα μπορούσε να είναι το σωστό είδος ομορφιάς. Ωστόσο, δεν έχει μίσος προς κανέναν, καθώς είναι απολύτως βέβαιος ότι είναι το χειρότερο είδος κακίας που θα μπορούσε να δηλητηριάσει τη ζωή του. Θέλει και η κόρη της να μάθει αυτή την αλήθεια προτού της επιτρέψει να κυβερνάται από την αρνητική δύναμη του μίσους, επειδή μια τέτοια νοοτροπία θα τη γλιτώσει από την πρόκληση σκληρής κριτικής ή την καταχρήσεις. Η ποιήτρια δεν θα ήθελε η κόρη της να έχει αυτοπεποίθηση, καθώς αυτό θα μπορούσε να την οδηγήσει στην άσκηση πνευματικής απέχθειας, την οποία ο ποιητής θεωρεί ότι είναι το χειρότερο είδος ασθένειας σε έναν άνθρωπο.

Θυμάται ότι ήρθε σε στενή επαφή με μια όμορφη και ολοκληρωμένη γυναίκα που έπρεπε να τα χαρίσει όλα όντας έντονα προκατειλημμένη. Η αλήθεια ηχεί ξεκάθαρα στο μυαλό του ποιητή ότι αφαιρώντας κάθε μίσος από το μυαλό κάποιου, η ψυχή όχι μόνο ανακτά την αθωότητά της αλλά και ξεκινά το ταξίδι της απόλαυσης από μόνη της. Εφόσον το πνεύμα της ψυχής είναι το θέλημα του Θεού, προσεύχεται θερμά ώστε η κόρη του να μπορέσει να ανακαλύψει την ψυχή της και να είναι ευτυχισμένη μπροστά σε οποιαδήποτε καταιγίδα ή αποδοκιμασία. Και τέλος, ως πατέρας, ελπίζει ότι θα αρραβωνιαστεί με έναν άντρα που έχει απομακρυνθεί για πάντα από την απέχθεια και την αλαζονεία που είναι τόσο συνηθισμένα παντού. Ας είναι το σπίτι του άντρα της άνετο και ασφαλές αλλά όχι σε βάρος κανενός.

OM SOMNATH MITRA 2010


Source by Somnath Mitra

About admin

Check Also

Τι είναι το Inbreeding και το Line Breeding: Και η σημασία τους;

Αρχίζουμε αυτό το άρθρο πρώτα ορίζοντας τη λέξη Inbreeding. Συγγένεια αναπαραγωγής απογόνων από γονείς πιο …

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.