Αν γελάει καλά, είναι καλός άνθρωπος

Περπατώντας στο πάρκο χθες, άκουσα έναν από τους πιο αγνούς και γλυκούς ήχους στη γη. Ένα κοριτσάκι που τάιζε ψωμί στα «παπάκια» χάρηκε τόσο πολύ από την εμπειρία που χτύπησε τα χέρια του και έβγαλε ένα τσιρίγμα γέλιου. Για μένα, υπάρχει κάτι στο γέλιο των παιδιών που με φτάνει όπως ελάχιστες άλλες εμπειρίες στη ζωή. Αθώο, αυθόρμητο, ένα παιδικό γέλιο, σαν κάποιο μαγικό σιντριβάνι, φαίνεται να φουσκώνει από βαθιά μέσα και να πέφτει στα μάτια και τα μάγουλα του παιδιού. Απλώς δεν υπάρχει κανείς πιο ζωντανός από ένα παιδί που γελάει. Όσο κι αν με απασχολούν οι δικές μου ανησυχίες, τα προβλήματά μου ξεχνιούνται και πρέπει επίσης να χαμογελάσω.

Ενώ υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο γέλιο ενός παιδιού, το γέλιο των ενηλίκων μπορεί επίσης να είναι μεταδοτικό. Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, Ντοστογιέφσκι, συμβούλευε κάποτε τα νεαρά κορίτσια να αναζητήσουν έναν κατάλληλο σύζυγο, να μην ανησυχούν αδικαιολόγητα για την εμφάνισή του ή την περιουσία του. «Θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν τον παρακολουθήσετε απλώς να γελάει· αν γελάει καλά, είναι καλός άνθρωπος».

Ίσως ο Ντοστογιέφσκι έχει κάτι. Οι άνθρωποι που μπορούν να γελάσουν καλά (ειδικά με δικά τους έξοδα) πιθανότατα δεν θα πάρουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. Ένας άντρας με χιούμορ θα καταλάβει ότι ο κόσμος δεν είναι τέλειος και ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη μερικές φορές. Εκτιμώντας την κωμική πλευρά της ζωής, δεν είναι ικανοί να αγχώνονται για μικρά πράγματα. Ένας μπαμπάς που μπορεί να γελάσει με τον εαυτό του δεν θα είναι πολύ σκληρός με τα παιδιά του. Ένας σύζυγος με καλή αίσθηση του χιούμορ θα είναι πιο εύκολο να ζήσει μαζί του.

Οι γιατροί μας λένε ότι η ίδια η πράξη του γέλιου απελευθερώνει τις φυσικές ενδορφίνες του σώματος που σκοτώνουν τον πόνο. Το γέλιο χαλαρώνει τους μυς μας, μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και το σύμπαν μας. Από όλα τα πλάσματα του Θεού, μόνο οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να γελούν. Είναι ένα υπέροχο δώρο και δικό μας να το χρησιμοποιούμε με καλή υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Έτσι, ακόμα κι αν δεν είστε στην αγορά για σύζυγο, διαβάστε ένα καλό βιβλίο ανέκδοτων, δείτε μια αστεία ταινία ή απλώς παρατηρήστε την ανθρώπινη φύση. Υπάρχουν πολλά για να γελάσετε τόσο στον εαυτό σας όσο και στους άλλους. Άντε τώρα. Μην αφήνετε όλη αυτή τη διασκέδαση στα παιδιά. Τι θα λέγατε για ένα μεγάλο χαμόγελο;


Source by Hank Mattimore

About admin

Check Also

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο σύζυγός μου στάθηκε δίπλα μου αφού απάτησα, δεν το αξίζω

Είναι πολύ φυσιολογικό να είσαι σκληρός με τον εαυτό σου αφού έχεις απατήσει τον σύζυγό …

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.