Η πραγματικότητα της γονικής ευνοιοκρατίας

Κανένας γονέας δεν θα δεχτεί συνειδητά το γεγονός ότι η ευνοιοκρατία είναι λειτουργική σε ορισμένες οικογένειες. Ένας από τους άγραφους κανόνες της κοινωνίας είναι η προσκόλληση των μητέρων με τους γιους τους και των πατεράδων με τις κόρες τους. Αλλά όταν οι γονείς υπερβαίνουν τις προτιμήσεις τους, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διχόνοια μέσα στο σπίτι. Τα ευνοημένα παιδιά είναι κακομαθημένα παιδιά. Οι γονείς που επιδίδονται στην ευνοιοκρατία το κάνουν με κίνδυνο να υπονομεύσουν τα ίδια τα θεμέλια της οικογένειας.

«Αν η οικογένεια αποτύχει, τότε όλοι οι άλλοι θεσμοί της κοινωνίας θα αποτύχουν…» λέει ο θεολόγος Δρ. Kenneth Chafin.

Η βιβλική ιστορία της Ρεβέκκας που ανάγκασε τον αγαπημένο της γιο να εξαπατήσει τον τυφλό πατέρα του και να κλέψει την ευλογία του αδερφού του Ησαύ είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς η ευνοιοκρατία των γονιών κατέστρεψε τις οικογενειακές σχέσεις, υποκίνησε την εχθρότητα μεταξύ των αδελφών και εξόρισε τον Ιακώβ από την οικογένειά του για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, ο Τζέικομπ δεν έμαθε από τα λάθη των γονιών του, αλλά ευνόησε τον Ιωσήφ ανάμεσα σε όλους τους άλλους γιους του και του έδωσε ένα ιδιαίτερο δώρο ένα όμορφο παλτό με πολλά χρώματα. Η ζήλια και ο θυμός οργίασαν εναντίον του Ιωσήφ και τα αδέρφια τον πούλησαν σε μερικούς εμπόρους και μετά είπαν ψέματα στον πατέρα τους ότι τον είχε καταβροχθίσει ένα άγριο ζώο.

Το συναισθηματικό περιβάλλον μέσα στο σπίτι, ειδικά στα πρώτα χρόνια της μόρφωσης των παιδιών, έχει σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά του ευνοούμενου παιδιού καθώς και αυτού που αισθάνεται απόρριψη.

Λόγοι γονικής ευνοιοκρατίας:

• Υπερβολική προσκόλληση των μητέρων με τους γιους τους και των πατέρων με τις κόρες τους. Ένας πατέρας τείνει να είναι υπερπροστατευτικός απέναντι στην κόρη του και το αρσενικό παιδί νιώθει απόρριψη. Ομοίως, όταν μια μητέρα λατρεύει τον γιο της, η κόρη αισθάνεται προδομένη από το ίδιο το άτομο που πρέπει να την αγαπήσει.

• Διακρίσεις λόγω φύλου: Σε πολλές ασιατικές χώρες και πολιτισμούς, ο γιος έχει υπερηφάνεια για τη θέση του στην οικογένεια σε σχέση με τη διατροφή, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Οι ανάγκες του κοριτσιού δεν καλύπτονται πλήρως. Είναι συχνά υποσιτισμένη και υποφέρει από κακή υγεία. Η εκπαίδευσή της δεν έχει μεγάλη σημασία. Είναι υποχρεωμένη να μένει στο σπίτι για να βοηθά με τις δουλειές και να φροντίζει τα άλλα αδέρφια της.

• Εμφάνιση: Οι γονείς μερικές φορές είναι υποσυνείδητα προκατειλημμένοι υπέρ του υγιούς, όμορφου παιδιού. Το άσχημο παιδί νιώθει ανεπιθύμητο και ανασφαλές.

• Υγεία: Ένα παιδί με αναπηρία μπορεί να λάβει λιγότερη προσοχή από το εύρωστο αδερφάκι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανάπηρο παιδί καταλαμβάνει όλο τον χρόνο της μητέρας, ενώ το υγιές παιδί αφήνεται να τα βγάλει πέρα ​​μόνο του.

• Ευφυΐα: Ένα έξυπνο παιδί επαινείται και χαϊδεύεται. Αλλά το μέσο παιδί δεν λαμβάνει την ενθάρρυνση που χρειάζεται.

Η ευνοιοκρατία είναι μια μορφή κακοποίησης παιδιών. Αυτό είναι ένα είδος άστοχης αγάπης και προκαλεί κακή ανατροφή των παιδιών.

Επίδραση της ευνοιοκρατίας στο χαϊδεμένο παιδί:

– Υπερτέρηση: Αυτό μειώνει την προσωπικότητα του παιδιού. Συνηθίζει την άμεση ικανοποίηση των αναγκών του και επομένως δεν έχει κίνητρο να αναπτύξει τις δικές του ικανότητες. Όταν οι απαιτήσεις του δεν ικανοποιούνται άμεσα, τα επίπεδα απογοήτευσής του αυξάνονται. Μπορεί να υποφέρει από έλλειμμα προσοχής και να μην ολοκληρώσει όποια εργασία ξεκινήσει. Είναι φτωχός στην επίλυση προβλημάτων. Μεγαλώνει σε έναν ενήλικα που είναι εγωκεντρικός, άπληστος και πάντα παραπονιέται όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως του αρέσει. Ένα χαϊδεμένο παιδί είναι ανασφαλές όταν αφήνεται στην τύχη του και υποφέρει από κακή αυτοεκτίμηση.

– Προνόμιο: Επειδή ευνοείται περισσότερο από άλλα αδέρφια, γίνεται νταής και το κυριεύει πάνω στους άλλους.

Επιπτώσεις της ευνοιοκρατίας στο μη ευνοημένο παιδί:

– Διαταραχές συμπεριφοράς, όπως η αφήγηση παραμυθιών για το χαϊδεμένο παιδί, η πρόκληση τραυματισμού ή το ψέμα. Επιδίδεται σε αντικοινωνική συμπεριφορά για να τραβήξει την προσοχή των γονιών.

– Σύμπλεγμα κατωτερότητας λόγω γονικής απόρριψης λεκτική ή μη λόγω αδιαφορίας.

– Έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Μερικές φορές αυτά τα σημάδια μπορεί να μην ανιχνευθούν μέχρι την εφηβεία. Είναι γνωστό ότι συμβαίνουν ζήλια, βία, κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ ή ακόμα και απόπειρες αυτοκτονίας.

Μαθήματα για γονείς:

– Οι γονείς πρέπει να μάθουν να σέβονται την προσωπικότητα κάθε παιδιού. Όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται και να αγαπιούνται εξίσου. Το σπίτι πρέπει να παρέχει ένα περιβάλλον αγάπης, φροντίδας και τόνωσης.

– Η πειθαρχία είναι ένα σημαντικό μέρος της ανατροφής. Αν οι γονείς δεν είναι καλά πρότυπα, η πειθαρχία δεν θα είναι αποτελεσματική. Οι ηθικές και πνευματικές αξίες πρέπει να αποτελούν τη βάση της πειθαρχίας.

– Δεν πρέπει να παρέχεται προνομιακή μεταχείριση σε ένα συγκεκριμένο παιδί. Οι γονείς πρέπει να καλλιεργούν ένα πνεύμα φροντίδας και ανταλλαγής μεταξύ των αδελφών.

– Οι ανθυγιεινές συγκρίσεις γεννούν αντιπαλότητα. Αυτό αυξάνει τη φυσική ζήλια που υπάρχει στα παιδιά. Κάθε παιδί έχει τα δικά του ιδιαίτερα δώρα. Θα πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνεται ο υγιής ανταγωνισμός.

– Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι από αυτά αναμένεται υπακοή. Πρέπει επίσης να διδαχθούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Αν τους ζητηθεί να μεσολαβήσουν στους καυγάδες τους, οι γονείς πρέπει να είναι δίκαιοι και δίκαιοι.

– Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να εκφράζουν λεκτικά τα συναισθήματά τους. Οι γονείς θα συνειδητοποιήσουν τότε τις δικές τους βλαβερές πράξεις.

Η ανατροφή των παιδιών είναι ευθύνη. Ανεξάρτητα από χαρακτηριστικά όπως η σωματική ελκυστικότητα, η ευφυΐα, η ομορφιά ή οι ειδικές δεξιότητες, ένα παιδί πρέπει να είναι σίγουρο για την αξία του στα μάτια των γονιών του. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν ικανοποιηθούν οι σωματικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές του ανάγκες. Η εύνοια ενός παιδιού έναντι του άλλου θα αποδειχθεί επιζήμια για την ολιστική τους ανάπτυξη και θα σπείρει τη διχόνοια μέσα στην οικογένεια.


Source by Eva Bell

About admin

Check Also

Τι είναι το Inbreeding και το Line Breeding: Και η σημασία τους;

Αρχίζουμε αυτό το άρθρο πρώτα ορίζοντας τη λέξη Inbreeding. Συγγένεια αναπαραγωγής απογόνων από γονείς πιο …

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.