Κριτική βιβλίου – Stephen King’s Sleeping Beauties

Ωραίες Κοιμωμένες

Από: Stephen King και Owen King

Εκδότης: Scribner

Ημερομηνία δημοσίευσης: Σεπτέμβριος 2017

ISBN: 978-1501163401

Ένας κόσμος όπου όλες οι γυναίκες έχουν αποκοιμηθεί, τυλιγμένες με ασφάλεια σε κουκούλια, ενώ οι άντρες τον παλεύουν με κάπως βάρβαρο τρόπο, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μυθιστορήματος που γράφτηκε από κοινού από την ομάδα πατέρα και γιου του Stephen και του Owen King.

Το Sleeping Beauties ανοίγει στη μικρή πόλη Dooling, κάπου στην Appalachia (έκπληξη – όχι στο Maine!), όπου ο τοπικός σερίφης, Lila Norcross, παρακολουθεί τα μικροεγκλήματα που είναι κοινά στην αγροτική Αμερική. Ο σύζυγός της, Clint Norcross, είναι ο ανώτερος υπάλληλος ψυχιατρικής στο Dooling Correctional Facility for Women. Έχουν έναν γιο, τον Τζάρεντ, και είναι σχετικά ευτυχισμένοι παντρεμένοι. Μετά από αρκετά κεφάλαια όπου οι συγγραφείς παρουσιάζουν τους διάφορους παίκτες σε αυτό το μυθιστόρημα (και είναι πολλοί!), η δράση ξεκινά. Φαίνεται ότι συνέβη ένα ατύχημα σε ένα τοπικό σημείο μεθόδων, το οποίο γρήγορα μετονομάστηκε ξανά ως τοποθεσία πολλαπλών φόνων. Καθώς η Λίλα σπεύδει στο σημείο, παραλίγο να χτυπήσει μια γυναίκα σε έναν παράδρομο. Σταματώντας να βοηθήσει τη γυναίκα, η Λίλα σύντομα περνά χειροπέδες στην παράξενη γυναίκα όταν γίνεται φανερό ότι αυτό το ασυνήθιστο άτομο είναι σε κάποιο είδος PCP… ή κάτι τέτοιο και χρειάζεται βοήθεια.

Η Εύη, όπως αποκαλείται η παράξενη γυναίκα, οδηγείται στη γυναικεία φυλακή για αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, μια περίεργη ταλαιπωρία έχει κυριεύσει τις γυναίκες στην άλλη άκρη του κόσμου… και παίρνει γρήγορα το δρόμο της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν οι γυναίκες, και μόνο οι γυναίκες, αποκοιμιούνται, τυλίγονται από ένα περίεργο λευκό κουκούλι από μια παράξενη, κολλώδη ουσία. Συνεχίζουν να αναπνέουν και φαίνονται αβλαβείς, αλλά αν ενοχληθούν και ανοίξει το κουκούλι, αυτές οι γυναίκες γίνονται εξαιρετικά βίαιες και σκοτώνουν όλους όσους βρίσκονται κοντά τους. Καθώς ο ιός, η πανούκλα ή οτιδήποτε άλλο προχωρά προς το Dooling, η Lila και οι άλλες γυναίκες αγωνίζονται να μείνουν ξύπνιες.

Μία μία οι γυναίκες στο Dooling αποκοιμιούνται, καθώς η πόλη ξεσπά στο χάος. Όπως και οι άλλες, η Λίλα τελικά υποκύπτει και μαζί με αυτό, το πρώτο μέρος αυτού του μυθιστορήματος τελειώνει. Το δεύτερο μέρος ασχολείται με τους άνδρες καθώς χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα – το ένα στη φυλακή που είναι διατεθειμένη να ρισκάρει όλα για να προστατεύσει την Evie, η οποία είναι πεπεισμένοι ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, που τώρα ονομάζεται „The Aurora“. Η άλλη ομάδα ανδρών, με επικεφαλής έναν κάπως βίαιο άνδρα αποφασισμένο να σώσει το κοριτσάκι του και να το ελευθερώσει από το κουκούλι της, είναι πεπεισμένος ότι η Εύη πρέπει να συλληφθεί και να σταλεί στο CDC ή ίσως να σκοτωθεί ή… ; Καθώς η μάχη στη φυλακή θερμαίνεται, ο αναγνώστης μαθαίνει ότι οι γυναίκες που έχουν „κουκουλωθεί“ δεν είναι νεκρές, αλλά έχουν μεταφερθεί σε ένα παράλληλο σύμπαν ή ίσως σε μια στιγμή στο μέλλον (δεν είναι πραγματικά ξεκάθαρο και αφήνονται μέχρι ο αναγνώστης να καταλάβει). Δημιουργούν έναν πολιτισμό και φαίνεται να ζουν σε ένα σχεδόν τέλειο μέρος. Αλλά όπως συμβαίνει συχνά, τα πράγματα πάνε στραβά.

Η υπόθεση του Sleeping Beauties είναι σίγουρα μοναδική και κάνει μια διασκεδαστική ανάγνωση. Τώρα που αναπτύσσεται για μια περιορισμένη τηλεοπτική σειρά, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς υπάρχει ο τυπικός «παράγοντας ερπυσμού» τόσο κοινός στα μυθιστορήματα του King. Σε ορισμένους αναγνώστες μπορεί να μην αρέσει το γεγονός ότι δεν μαθαίνουμε ποτέ τι ή ποια είναι η Evie, αλλά μάλλον αφήνονται να κάνουν εικασίες σχετικά με ορισμένες δυνατότητες που προτείνουν οι συγγραφείς. Οι αναγνώστες που είναι εξοικειωμένοι με τη γραφή του Stephen King πιθανότατα θα παρατηρήσουν μια μικρή διαφορά μεταξύ της αφήγησης εδώ, καθώς ο γιος του Owen αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της ιστορίας (ήταν ο Owen που είχε την αρχική ιδέα). Το μυθιστόρημα είναι μεγάλο, σε λίγο περισσότερες από 700 σελίδες, και υπάρχουν ενότητες που φαίνεται να τραβούν λίγο, όπως η μάχη στη φυλακή. Αυτό είναι κοινό σε πολλά από τα μυθιστορήματα του King και κάτι που οι περισσότεροι από τους θαυμαστές του είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες σε αυτό το βιβλίο και ίσως εξαιτίας αυτού, η ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι λίγο ελλιπής. Αλλά συνολικά, είναι ένα διασκεδαστικό, μοναδικό μυθιστόρημα που ακολουθεί τη μορφή για την οποία είναι τόσο γνωστός ο King και θα ικανοποιήσει τους αναγνώστες του.

Ο Quill λέει: Αν και δεν είναι το „καλύτερο από τα καλύτερα“ των μυθιστορημάτων του Stephen King, το Sleeping Beauties είναι σίγουρα ένα ικανοποιητικό ανάγνωσμα για τους θαυμαστές του „King“ και του είδους.


Source by Ellen F Feld

About admin

Check Also

Ο μαθητής του γυμνασίου σας ΔΕΝ είναι ενήλικας – μην τον/την αντιμετωπίζετε σαν έναν στο γυμναστήριο

Πριν λίγο καιρό, έκανα λίφτινγκ δίπλα σε έναν πατέρα που εκπαίδευε τον γιο του γυμνασίου …

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.