Λίγες σκέψεις για την Ημέρα του Πατέρα

Η Ημέρα του Πατέρα είναι μια στιγμή που μπορούμε να αναλογιστούμε τα ανδρικά πρότυπα στη ζωή μας και να εκτιμήσουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη συμβολή τους. Δώρα και κάρτες δίνονται συχνά ως αναγνώριση της σημασίας αυτού του πατρικού ρόλου.

Αλλά αυτές τις μέρες πολλά σπίτια είναι μονογονεϊκές οικογένειες και ο πατέρας μπορεί να δει μόνο περιστασιακά. Οι πατριοί, οι παππούδες, οι θείοι, οι γείτονες, οι δάσκαλοι μπορούν όλοι να παρέχουν πολύτιμη καθοδήγηση και να διδάξουν πολλά για αυτά τα κυρίως ανδρικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά. Και μερικές φορές άλλοι άνδρες είναι πιο υποστηρικτικοί και αξιόπιστοι από τον πραγματικό μας πατέρα.

Εάν ο πατέρας ενός παιδιού, το πρώτο του σημαντικό ανδρικό πρότυπο, υπολείπεται, μπορεί να είναι δύσκολο για ένα παιδί να το επεξεργαστεί, μερικές φορές εσωτερικεύοντάς το ως απόρριψη, ότι δεν είναι αρκετά καλό, είναι ανεπιθύμητο. Μπορεί να γίνουν αμυντικοί ή να απομονωθούν συναισθηματικά, ως μέσο προστασίας από περαιτέρω πληγές και απογοήτευση.

Εναλλακτικά, μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένος να προσπαθεί συνεχώς να τα καταφέρνει καλύτερα, να εργάζεται συνεχώς σκληρότερα και σκληρότερα, ή ακόμη και να αντιδρά ενάντια στην κατάσταση, να γίνεται επαναστάτης και προκλητικός, δίνοντας την εμφάνιση ότι δεν νοιάζεται, αλλά απαιτεί συνεχώς προσοχή.

– Ως ανύπαντρη μητέρα Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να αποφύγετε να μοιράζεστε αρνητικές απόψεις και εμπειρίες για τον πρώην σας, ώστε να χρωματίσετε την οπτική του παιδιού σας για τον πατέρα του. Μπορεί να ήταν ένας δύσκολος χωρισμός, που σας έκανε να νιώθετε πληγωμένοι, απογοητευμένοι, προδομένοι, απογοητευμένοι, αλλά αυτά τα συναισθήματα είναι ειδικά για τη σχέση σας με τον πρώην σύντροφό σας. Τα κοινά σας παιδιά αξίζουν να έχουν το καλύτερο και από τους δύο σας και να έχουν κάθε γονέα ακόμα στη ζωή τους με όσο το δυνατόν πιο θετικό τρόπο.

Πολύ καλύτερα να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διατηρήσουν επαφή με τον πατέρα τους, με αποτέλεσμα ένα πιο ευτυχισμένο αποτέλεσμα για όλους μακροπρόθεσμα. Μια ανύπαντρη μητέρα μπορεί να νιώθει θλιμμένη που βρίσκεται σε μια θέση όπου μπορεί να δωροδοκήσει και να αγοράσει τη στοργή των παιδιών με πλούσια δώρα και λιχουδιές, τις οποίες δέχονται με χαρά! Γιατί δεν το έκαναν; Αλλά τα παιδιά είναι πιο διορατικά από ό,τι ίσως τους δίνουμε εύσημα. Συνήθως γνωρίζουν και εκτιμούν τους συναισθηματικούς και οικονομικούς αγώνες που έχει η μητέρα τους, την προσπάθεια που χρειάζεται απλώς για να βάλουν φαγητό στο τραπέζι κάθε μέρα.

Διατηρούν τη σχέση τους ζωντανή με τον πατέρα τους και ακόμα κι αν υπάρχει στη ζωή τους ένα πιο «υγιεινό» ανδρικό πρότυπο, ένας παππούς, θείος, μέντορας με κατανόηση, αποδεχτείτε ότι ο μπαμπάς ενός παιδιού κατέχει μια μοναδική θέση για αυτά.

– Ως χωρισμένος πατέρας Είναι σημαντικό να μην επιδεινώσετε μια κατάσταση εάν είναι ήδη εύθραυστη ή σκληρή. Τα παιδιά είναι τα αθώα σε αυτό και αν συμπεριφέρονται άσχημα ή παίζουν, αποδεχτείτε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να τακτοποιηθούν και να προσαρμοστούν. Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε συνεχή επαφή με τη μητέρα τους, να σέβεστε τις συμφωνημένες αποφάσεις, να κρατάτε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας των πολιτών και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε να αντιδράσετε σε σημεία διαμάχης.

Ας αναλογιστούμε τις ιδιότητες που είναι σημαντικές σε έναν πατέρα:

– Σωματική δύναμη παρέχει καθησυχασμό στα παιδιά, που εκτιμούν τον πατέρα τους ως κηδεμόνα, προστάτη, κάποιον που είναι υγιής και σωματικά ικανός. Νιώθουν ασφάλεια και ασφάλεια όταν ξέρουν ότι είναι αρκετά δυνατός για να υπερασπιστεί αυτούς και την οικογένεια.

– Ηθικές αξίες ύλη. Τα παιδιά περιμένουν να δουν τον πατέρα τους να κάνει «το σωστό», να έχει αρχές και να είναι δίκαιο. Ο θαυμασμός και ο σεβασμός του πατέρα τους για την ακεραιότητα, την ειλικρίνεια και την καθοδήγησή του τους διδάσκει να έχουν πρότυπα και σεβασμό για το νόμο και για τους άλλους.

– Οι άνδρες νιώθουν όλο και πιο άνετα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, δείχνοντας πόσο αγαπούν και νοιάζονται για τη γυναίκα και τα παιδιά τους. Στις μέρες μας είναι πιο αποδεκτό να μιλάμε για θέματα και προβλήματα, να συζητάμε πώς να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε το άγχος. Το να μπορείς να αγκαλιάζεις, να δείχνεις αγάπη και στοργή είναι σημαντικό. Οι μέρες του δυνατού, σιωπηλού ανθρώπου σβήνουν. Τα παιδιά πρέπει να δουν και να μάθουν από το σημαντικό ανδρικό τους πρότυπο πώς να συζητούν, να συμβιβάζονται και να επιλύουν προβλήματα ικανοποιητικά.

– Οικογενειακές αξίες μαθαίνουν όταν βλέπουν τον πατέρα τους να απολαμβάνει να περνά χρόνο μαζί τους, αντιμετωπίζοντάς το ως προτεραιότητα, σημαντικό για αυτόν. Τα παιδιά είναι ευαίσθητα σε μη λεκτικές ενδείξεις, αισθάνονται αδιαφορία, απόρριψη και ανάμεικτα μηνύματα με διάφορους τρόπους. Παρατηρούν επίσης πώς συμπεριφέρεται στη μητέρα τους και σε άλλα μέλη της οικογένειας, χωρισμένα ή όχι. Οι οικογενειακές αξίες μαθαίνονται όταν παρακολουθούμε σχέσεις στο σπίτι.

– Σεβασμός στους άλλους είναι άλλο ένα σημαντικό μάθημα. Πώς αντιμετωπίζει ο πατέρας τους άλλους χρήστες του δρόμου, το προσωπικό σε εστιατόρια και καταστήματα, πώς απευθύνεται στους ανθρώπους που συναντά. Είναι ευγενικός, υποχωρητικός, αλαζονικός, διεκδικητικός ή ευχάριστος; Οι καλοί τρόποι, η προσοχή και τα κατάλληλα στυλ επικοινωνίας είναι σημαντικά για την οικοδόμηση θετικών, επιτυχημένων σχέσεων με τους άλλους.

– Ο πατέρας έχει καλή εργασιακή ηθική; Το να είναι ευσυνείδητος, δίκαιος και επιμελής, να απολαμβάνει τις εργασιακές του επιλογές, να κάνει καλή δουλειά και να βρίσκει ικανοποίηση από τις προσπάθειές του, όλα δείχνουν αίσθημα ευθύνης. Σέβεται και νοιάζεται για τα χρήματα, φέρεται καλά στην ιδιοκτησία, εκφράζει ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για όσα έχει ενώ διασκεδάζει και κερνά; Όλα τα χαρακτηριστικά που ελπίζουμε ότι ένα παιδί θα γνωρίσει και θα μάθει από έναν πατέρα.

Αλλά η Ημέρα του Πατέρα μπορεί να είναι μια στιγμή για να αναλογιστούμε πράγματα που θα κάναμε επίσης διαφορετικά. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναμνήσεις λιγότερο από ικανοποιητικές εμπειρίες με τον πατέρα τους, ίσως βλέποντας τη σχέση του με τη δουλειά, τα χρήματα, την επιτυχία, τομείς όπου αισθάνονται ότι έπρεπε να έχει καλύτερη προσέγγιση. Θα έχουν ως στόχο να αποφύγουν την επανάληψη των λαθών που έγιναν μαζί τους. Σε τελική ανάλυση, όλοι θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι που μπορούμε όταν ερχόμαστε να αναθρέψουμε τα δικά μας παιδιά.


Source by Susan Leigh

About admin

Check Also

Idea Gift Giving – Ανδρικό κολιέ με ετικέτα σκύλου

Αν είστε γυναίκα που θέλει να εκπλήξει τον ξεχωριστό άντρα της ζωής σας με ένα …

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.