"Μικρές γυναίκες" και "Συναντήστε με στο Σεντ Λούις" – Συζήτηση για τις ομοιότητες τους

Η ταινία του 1949 Μικρές γυναίκες (που διαδραματίζεται το 1861) και το μιούζικαλ του 1944 Συναντήστε με στο Σεντ Λούις (που διαδραματίζεται το 1903) και είναι δύο δημοφιλείς — και εκπληκτικά παρόμοιες — ταινίες. Αυτό το άρθρο περιγράφει ορισμένα από τα πολλά κοινά χαρακτηριστικά αυτών των ταινιών.

Και οι δύο ταινίες περιστρέφονται γύρω από μεμονωμένες οικογένειες που κατοικούν στα καταπράσινα προάστια των αμερικανικών πόλεων (Κόνκορντ, Μασαχουσέτη και Σεντ Λούις, Μιζούρι). Η οικογένεια μέσα Μικρές γυναίκες αποτελείται από: τον πατέρα κ. March (Leon Ames), τη μητέρα Marmee (Mary Astor) και τις κόρες (κατά σειρά φθίνουσας ηλικίας) Meg (Janet Leigh), Jo (June Allyson), Amy (Elizabeth Taylor) και Beth (Margaret). O’Brien). Η οικογένεια μέσα Συναντήστε με στο Σεντ Λούις αποτελείται από: πατέρα κ. Alonzo Smith (Leon Ames), μητέρα κυρία Anna Smith (Mary Astor), γιο Lon, Jr. (Henry H. Daniels, Jr.) και κόρες (κατά σειρά φθίνουσας ηλικίας) Rose (Lucille Bremer), Esther (Judy Garland), Agnes (Joan Carroll) και „Tootie“ (Margaret O’Brien).

Όπως ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει, ο πατέρας, η μητέρα και η μικρότερη κόρη και στις δύο ταινίες παίζονται από τους ίδιους ηθοποιούς. Ένας άλλος ηθοποιός που υπάρχει και στις δύο ταινίες είναι ο Χάρι Ντάβενπορτ (ο οποίος εμφανίζεται ως ο Δρ. Μπαρνς Μικρές γυναίκες και ως «Παππούς» στο Συναντήστε με στο Σεντ Λούις).

Οι ταινίες έχουν παρόμοιες μεταβάσεις μεταξύ των τίτλων τους και των εναρκτήριων σκηνών. Σε Μικρές γυναίκες, εμφανίζεται ως κέντημα μια γραφική χειμωνιάτικη σκηνή του σπιτιού της οικογένειας Μαρτίου και των γειτόνων τους. Σε Συναντήστε με στο Σεντ Λούις, εμφανίζεται μια περίτεχνα κορνίζα, σε τόνους σέπια εικόνα του σπιτιού το καλοκαίρι και οι λέξεις „Καλοκαίρι 1903“. Και οι δύο ταινίες ξεκινούν με αυτές τις στατικές εικόνες που ξεθωριάζουν σε αληθινά κινούμενα πλάνα. Σε Συναντήστε με στο Σεντ Λούις, για να βοηθήσει τον θεατή να εκτιμήσει το πέρασμα του χρόνου, η χρήση μιας στατικής εποχικής εικόνας του σπιτιού επαναλαμβάνεται κάθε τρεις μήνες μέχρι την Άνοιξη του 1904 — την εποχή της διάσημης Παγκόσμιας Έκθεσης στο Σεντ Λούις.

Και στις δύο ταινίες, βλέπουμε όλες εκτός από τις μικρότερες κόρες (Beth, Agnes και Tootie) να ερωτεύονται. Και η Εσθήρ (του Συναντήστε με στο Σεντ Λούις) και η Τζο (και αργότερα η Έιμι) (του Μικρές γυναίκες) ερωτευτείτε τον υγιή χαρακτήρα του αγοριού της διπλανής πόρτας, που και στις δύο περιπτώσεις μόλις μετακόμισε στη γειτονιά.

Και οι δύο ταινίες ενσωματώνουν την περίοδο των Χριστουγέννων και οι οικογένειες και στις δύο ταινίες έχουν λόγους να αναστατώνονται τα συγκεκριμένα Χριστούγεννα. Σε περίπτωση που Μικρές γυναίκες, στην οικογένεια λείπει ο πατέρας τους, ο οποίος υπηρετεί τον Στρατό της Ένωσης κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Κάθε μία από τις κόρες χρησιμοποιεί το δολάριο που τους έδωσε η θεία τους Μάρτς (Λουσίλ Γουάτσον) για να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα δώρα στη μητέρα τους. Την ημέρα των Χριστουγέννων, η οικογένεια αποφασίζει να δώσει μεγάλο μέρος του χριστουγεννιάτικου φαγητού της στους φτωχούς φίλους της. Σε Συναντήστε με στο Σεντ Λούις, τα Χριστούγεννα της οικογένειας προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ο πατέρας τους αποφάσισε ότι θα μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν ο πατέρας συνειδητοποιεί πόσο αναστατωμένοι είναι όλοι με την απόφασή του, τους δίνει το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα μπορούσαν να ζητήσουν αλλάζοντας γνώμη για τη μετακόμιση. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα και οι γοητευτικές σκηνές από το χιόνι που προβάλλονται και στις δύο ταινίες κάνουν την ιδανική προβολή των γιορτών.

Και οι δύο ταινίες φαίνεται να έχουν παρόμοια καλλιτεχνική εμφάνιση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν ιδιαίτερα ζωντανά χρώματα και όμορφα σύνολα, καθιστώντας τα πολύ ευχάριστα στην παρακολούθηση. Εκμεταλλεύονται επίσης πλήρως τη μεγάλη εποχική διακύμανση του καιρού που παρατηρείται σε μέρη της Βόρειας Αμερικής. Και οι δύο ταινίες παρουσιάζουν σπίτια με μια μεγάλη σκάλα και ένα περίτεχνο, γεμάτο φυτά ωδείο. Σε ένα σημείο σε κάθε ταινία, οι δύο μικρότερες κόρες παρουσιάζονται να κατασκοπεύουν στις γιορτές πίσω από τις ράγες της σκάλας.

Εκτός από το γεγονός ότι οι ταινίες έγιναν περίπου την ίδια εποχή (1944 και 1949), οι ομοιότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί επίσης να σχετίζονται με τις ακόλουθες πιστωτικές συνδέσεις. Η Sally Benson, η οποία έγραψε το πρωτότυπο μυθιστόρημα Συναντήστε με στο Σεντ Λούις (τα περισσότερα από τα οποία είχαν δημοσιευτεί προηγουμένως ως „Kensington Stories“ στο περιοδικό The New Yorker), έγραψε την κινηματογραφική μεταφορά για αυτήν την έκδοση του Louisa May Alcott’s Μικρές γυναίκες. Οι ταινίες είχαν επίσης τον ίδιο διακοσμητή σκηνικών (Edwin B. Willis), μέλος της ομάδας καλλιτεχνικής διεύθυνσης (Cedric Gibbons), συνεργάτη (Technicolor) έγχρωμο σκηνοθέτη (Henri Jaffa), σύμβουλο Technicolor (Natalie Kalmus), μέλος του τμήματος μακιγιάζ (Jack Dawn), και διευθυντής ηχογράφησης (Douglas Shearer).


Source by Dr. Susannah Tomlinson

About admin

Check Also

Τι είναι το Inbreeding και το Line Breeding: Και η σημασία τους;

Αρχίζουμε αυτό το άρθρο πρώτα ορίζοντας τη λέξη Inbreeding. Συγγένεια αναπαραγωγής απογόνων από γονείς πιο …

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.