Προβλήματα σχέσεων: Ποια είναι η συνεισφορά σας;

Όπως λέει η ιστορία, κάποτε ήταν ένας αγρότης και η οικογένειά του. Ζούσαν και καλλιεργούσαν μια τεράστια και πανέμορφη κοιλάδα, ακριβώς δίπλα σε μια εξίσου τεράστια και πανέμορφη οροσειρά.

Κάθε χρόνο, καθώς οι εποχές γίνονταν στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, ο αγρότης και οι γιοι του άρχιζαν να αποθηκεύουν τους αχυρώνες τους με σανό για το χειμώνα. Κάποια χρόνια αποθήκευαν λίγο για το χειμώνα, κάποια χρόνια αποθήκευαν πολύ περισσότερα.

Ένα χρόνο, άρχισαν να αποθηκεύουν σανό νωρίτερα από ποτέ. Ο αγρότης είπε στους γιους του ότι επρόκειτο να είναι ένας πολύ μακρύς και κρύος χειμώνας. Καθώς ξεκινούσε κάθε εβδομάδα, ο αγρότης έδινε εντολή στους γιους του να αποθηκεύουν όλο και περισσότερο και ακόμη περισσότερο σανό.

Και στη συνέχεια, καθώς έφτασαν όλο και περισσότερο στο φθινόπωρο, ο αγρότης και οι γιοι του διπλασίασαν την ποσότητα σανού που αποθήκευαν στον αχυρώνα.

Ο πατέρας είπε „Γιε μου, πρέπει να αποθηκεύσουμε περισσότερο σανό από ποτέ. Θα είναι ένας χειμώνας που δεν έχουμε ξαναδεί.“

Ένας γιος, όντας λίγο κουρασμένος να αποθηκεύει όλο και περισσότερο σανό, ρώτησε τον πατέρα πώς μπορούσε να ξέρει ότι θα ήταν ένας πιο δύσκολος χειμώνας από ποτέ. Ο πατέρας απάντησε, „Γιε μου, είσαι τώρα αρκετά μεγάλος για να σου πω το μυστικό για το πώς ξέρω πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας. Κάθε χρόνο, κοιτάζω ψηλά στο μεγάλο βουνό όπου ζουν οι Ινδοί. Στο βουνό, Οι Ινδοί αποθηκεύουν ξύλα για το χειμώνα. Κάποια χρόνια, σε ήπιους χειμώνες, αποθηκεύουν μόνο λίγο, άλλα χρόνια, σε ιδιαίτερα σκληρούς χειμώνες, αποθηκεύουν πολύ περισσότερα.

Ξέρω λοιπόν πόσο κρύος θα είναι ο χειμώνας βλέποντας πόσο ξύλο αποθηκεύουν οι Ινδοί. Τώρα που ξέρετε το μυστικό μου, ας πιάσουμε τη δουλειά, γιατί οι Ινδοί απλώς άφησαν περισσότερο ξύλο χθες».

Ένας άλλος γιος, που είχε βαρεθεί να αποθηκεύει τόσο σανό, πήγε έναν από τους μικρότερους αδελφούς του σε ένα ταξίδι μέχρι τα βουνά για να μιλήσει με τους Ινδούς.

Όταν έφτασαν, πλησίασαν τον αρχηγό της φυλής και τον ρώτησαν γιατί αφήνει τόσα πολλά ξύλα φέτος. Στην οποία ο αρχηγός απάντησε,

„Αυτό είναι ένα αρχαίο ινδικό έθιμο. Ξέρουμε πάντα πόσο κρύος θα είναι ο χειμώνας βλέποντας τον αγρότη στην κοιλάδα. Όσο πιο κρύος θα είναι ο χειμώνας, τόσο περισσότερο σανό βάζει ο αγρότης!“

Ποια είναι η συνεισφορά σας;

Τόσο ο Ινδός όσο και ο αγρότης απλώς αντιδρούσαν ο ένας στον άλλο, πιστεύοντας ότι ο καθένας ήταν η πηγή της ανάγκης να προετοιμάσουν τον χειμώνα.

Και έτσι συμβαίνει σε πολλές από τις σχέσεις μας. Είτε πρόκειται για τη φιλία, το γάμο, την οικογένεια ή το εργασιακό περιβάλλον, είμαστε επιρρεπείς να κατηγορούμε τους άλλους για τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στη σχέση.

Η γραμμή πάει κάπως έτσι,

«Αν μόνο έκαναν (κενό), τότε θα σταματούσα (ή θα άρχιζα) να κάνω (κενό)».

Οπότε το ερώτημα γίνεται, όπως στην ιστορία αγρότη-ινδιάνου, ποια είναι η συνεισφορά σας;

Κάνεις κάτι από τα παρακάτω:

=>Περιμένετε πάρα πολλά.

=>Περιμένετε πολύ λίγα.

=>Έχετε μια προκατειλημμένη προκατάληψη εναντίον του άλλου ατόμου.

=>Παρερμηνεύστε κάτι που είπαν ή έκαναν και στη συνέχεια αποτυγχάνετε να ελέγξετε την αντίληψή σας.

=>Περιμένετε/απαιτήστε το άλλο άτομο να αλλάξει πρώτα.

=>Περιμένετε/απαιτήστε τον δικό σας τρόπο.

=>Κάντε τη σιωπηλή θεραπεία ή κάποιον άλλο τρόπο να αποκλείσετε το άλλο άτομο έξω.

Τι να κάνουμε λοιπόν; Τρία βήματα:

1) Προσδιορίστε τη συνεισφορά σας.

2) Αναλάβετε την ευθύνη για αυτό, είτε σας αρέσει είτε όχι.

3) Αλλάξτε τη συνεισφορά σας.

Είστε έτοιμοι για την ουσία; Αλλάξτε τη συνεισφορά σας και όχι μόνο μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα, μπορείτε να αλλάξετε και να βελτιώσετε τη σχέση.


Source by Jeff Herring

About admin

Check Also

Ο μαθητής του γυμνασίου σας ΔΕΝ είναι ενήλικας – μην τον/την αντιμετωπίζετε σαν έναν στο γυμναστήριο

Πριν λίγο καιρό, έκανα λίφτινγκ δίπλα σε έναν πατέρα που εκπαίδευε τον γιο του γυμνασίου …

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.