Τεχνική γραφής μυθοπλασίας – Εξήγηση απόψεων

Η πρώτη άποψη είναι από τις πιο ισχυρές τεχνικές του συγγραφέα μυθοπλασίας. Το να γράψεις από το POV του χαρακτήρα σου σημαίνει ότι μπαίνεις μέσα στο κεφάλι, την καρδιά και το έντερο του κύριου χαρακτήρα — βλέπεις κυριολεκτικά τον κόσμο μέσα από την οπτική γωνία του χαρακτήρα. Έτσι, για παράδειγμα, όταν βρίσκεστε στο POV του «κακού», να είστε πιστοί σε αυτό το POV. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι το Έγκλημα και η Τιμωρία όπου ο Ρασκόλνικοφ χώνει ένα τσεκούρι στο κεφάλι της σπιτονοικοκυράς του. Έτσι ξεκινά ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ. Έπρεπε ο Ντοστογιέφσκι να βάλει τσεκούρι στο κεφάλι κανενός για να το γράψει αυτό; Σαφώς όχι. Και ούτε εσύ. Όμως ο Ντοστογιέφσκι έπρεπε να βιώσει το φυσικό ταξίδι του Ρασκόλνικοφ ως δολοφόνος καθώς και το συναισθηματικό του ταξίδι από το σκοτάδι στη λύτρωση.

Ο William Faulkner έγραψε: «… τα προβλήματα της ανθρώπινης καρδιάς σε σύγκρουση με τον εαυτό της… από μόνα τους μπορούν να κάνουν καλό γράψιμο γιατί μόνο αυτό αξίζει να γραφτεί, αξίζει τον ιδρώτα και την αγωνία».

Ο Faulkner μας έχει δώσει μια δύσκολη αποστολή, ωστόσο είναι μια αποστολή στην οποία υπερέχουμε πολύ ως συγγραφείς μυθοπλασίας. Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε αυτό είναι να αφήσετε πίσω αυτό που πιστεύετε ότι είναι «αληθινό» και να ανοίξετε τον εαυτό σας στην τεράστια πιθανότητα εμπειριών ζωής έξω από τις δικές σας. Γιατί δεν είναι αλήθεια ότι μπορούμε να γράφουμε μόνο αυτό που βιώνουμε. Ως συγγραφείς, έχουμε πρόσβαση στη φαντασία, σε εκείνο το κοσμικό μέρος όπου όλα είναι δυνατά και κατοικεί η μεγάλη έκταση των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βιώσετε τη δύναμη της άποψης είναι να γράψετε μια συναισθηματικά δυνατή σκηνή μεταξύ δύο ανθρώπων που, όταν λένε την ιστορία τους, έχουν πολύ διαφορετικές εκδοχές της εμπειρίας. Για παράδειγμα, γράψτε μια μάχη μεταξύ δύο ατόμων, ίσως μιας μητέρας και μιας κόρης ή ενός πατέρα και ενός γιου. Ένας αγώνας έχει δημιουργηθεί σε ένταση, που κάνει τη σκηνή πιο εύκολη στη γραφή. Έχετε επίσης την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε το διάλογο – όταν οι άνθρωποι τσακώνονται, συνήθως έχουν πολλά να πουν! Ξεκινήστε ρωτώντας τον εαυτό σας ποιο είναι το πρόβλημα μεταξύ της μητέρας και της κόρης (ή πατέρα και γιου, ή δύο ατόμων). Πρώτα γράψτε τη σκηνή από τη σκοπιά της κόρης. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνεις μέσα μόνο στο κεφάλι της κόρης. Ο αναγνώστης μπορεί να ακούσει τι λέει η μητέρα και να δει πώς ενεργεί, αλλά δεν μπορεί να μάθει τις σκέψεις της. Αυτή η άσκηση σας φέρνει εντελώς μέσα στην κόρη. Οι μόνες εσωτερικές σκέψεις που χρησιμοποιείς ανήκουν στην κόρη.

Στη συνέχεια, αφήστε την ιστορία της κόρης στην άκρη και γράψτε τη σκηνή από τη σκοπιά της μητέρας. Δεν χρειάζεται να έχετε τον ίδιο ακριβώς διάλογο και σχεδόν σίγουρα η ιστορία θα είναι πολύ διαφορετική από τη σκοπιά της μητέρας. Αυτή τη φορά δείχνεις στον αναγνώστη μόνο τις εσωτερικές σκέψεις της μητέρας. Η κόρη μιλάει και ενεργεί αλλά δεν γνωρίζουμε τα κίνητρά της παρά μόνο από αυτά που λέει και κάνει.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό άνοιγμα των ματιών μιας άσκησης που έχει ως στόχο να εμβαθύνει την κατανόησή σας για την τεχνική της άποψης του συγγραφέα. Ενθαρρύνει επίσης τον διάλογο. Ακόμα κι αν δεν έχετε γράψει ποτέ διάλογο, δοκιμάστε το. Έχω δουλέψει με πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να γράψουν διάλογο — μόνο επειδή δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μπορούν να γράψουν διάλογο! Μπορείς και εσύ!


Source by Emily Hanlon

About admin

Check Also

Ο μαθητής του γυμνασίου σας ΔΕΝ είναι ενήλικας – μην τον/την αντιμετωπίζετε σαν έναν στο γυμναστήριο

Πριν λίγο καιρό, έκανα λίφτινγκ δίπλα σε έναν πατέρα που εκπαίδευε τον γιο του γυμνασίου …

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.